Tuesday, 9 September 2014

sofina2.1 finale

Alhamdulillah
akhirnya sampai jugak beg sofina 2.1 yg dinanti2 selama ni...hahahah ayat macam menanti kelahiran anak sulung la plak kan..heheheh suke suke suke

tak sangka la plak tetibe baru teringat order 5 beg rupenye huhuhu patutla gaji bulanan aritu tak mencukupi ....eeemmm tapi seronok dpt bag baru...dh takyah shopping bag setahun hahahaha ye ke..bolel caya ke??

eemmm bile tgk2 balik beg sofina2.1 finale ni biasa je...tapi smart la..besar..bole diisi dgn brg yg agak byk la...kot2 nk travel sehari bawak beg ni pun ok je...cume ye la..jgn la buat lasak sgt....ofcourse la bole rosak la beg ni....

design die smart...klu gmbo mmg nmpk elegant...ade gaya tersendiri....
button warne gold tu yg menaik kn seri beg ni hehehehhe bile match ngn blue black with button gold color....perghhhhh super partner la org cakap....gmbar beg biru takde sbb tak beli heheheheh poyo tak beriya explain kat atas....



Tuesday, 1 July 2014

Ramadhan Kareem



 
Selamat menyambut Ramadhan semua...
Alhamdulillah menarik rase sejuk je mata bile tgk opismate dh pakai tudung Alhamdulillah...suke sgt
1st time pakai tudung pakai shawl lak tu...kemas..sgt2 comey..ok la kan...bagusnye persediaan die..terbaek ah...tetibe nak suh die ajar cara pakai shawl hehehehehe
 
kkdg kite tak tahu kan rezeki kite Allah bg bagaimanakan...
ada yg rezeki pada anak2...ade yg pada kesihatan dan kkdg ade jugak pada wang ringgit...hehehehe ape2 pun bersyukur la pada ape yg kite ade...selalu mengingatkn diri walaupun kkdg lupe je huhuhu
 

Tuesday, 17 June 2014

stokin Kaki dan stokin tangan

 
rase macam seronok kan bile keluar rumah kite rase lebih secured...mcm mane..klu kite bertawakal kepada Allah...baca doa naik kenderaan...bertawakal..in Shaa Allah, Allah sentiasa di sisi kite...
bile nk kluar rumah tu..berpakaian lengkap menutup Aurat sopan...baru la selesa kan...ni klu kluar pkai seluar ketat pastu tudung pun pendek mst xselesa...pernah last weekend sy g beli brg2 dapur ye la dekat2 nk bulan Ramdhan kn...dis week nak balik JB plak...takut xsempat...k la sarung seluar slack pastu t-shirt..
seluar slack tu melekap ke kaki tau mmg cm xselesa...rase cm xpakai seluar huhuhu mmg ah tshirt muslimah labuh tapi klu dh seluar ketat...huhuhu tudung sarung biasa mmg menutup dada..cume seluar tu je...die melekap ke kaki pastu pakai stokin....
huhuhu mcm xsesuai rasenye..bile jln dh tersipu2 termalu sendiri...
next day nye kluar sarung skirt sudah sng...hehehe seluar tu leh pakai kt dlm rumah je xpun jd kn inner huhuhuhu...
penting kan pk dulu pakaian ape yg kite nk pakai supaya kite terhindar dr melakukan dosa...dan juga kite menambahkn dosa org lain...
dh tu klu org lain nmpk aurat kite...die tgk lgi die berdosa dh kite nk nunjuk ni mmg sah2 la lagi berdosa dan dosa dan dosa dan dosa huhuhuhuhu
for the time being sy suke stokin kaki jenis Silvy Opaque...dulu jename ape eik yg mcm gmbo ala2 mekah madina kan...
skrg ni gmbo kaki ade bunga sekuntum...

 
xkissah la jenama ape pun yg penting selesa...tebal xnmpak kaki..sejuk...
heheheh
handsock pun penting tau..ye la even pakai tshirt pun kkdg nk amik bawang ke sayur ke nk pilih cili ke terselak plak baju kt bahagian lengan dh sendiri yg segan...
klu balik keje or g keje naik LRT pun cmtu gak...kkdg xdpt duduk kan mule la tangan kena hold pemegang yg atas rel tu kan...hehehe dah menggelongsor baju..hehehe mmg la kkdg handsock ni pun ade bentuk lengan kite...stokin ni ade bentuk kaki kite...heehehe sekurang2 mase terselak tu ade la cover bukan kite saje2 nk menunjuk kan tul tak...

Friday, 13 June 2014

Emergency Couple

Assalamualaikum,...
Ni  la gara2 aritu tido lewat sbb nak siap kn jahit shawl...hehehe pastu tetibe takle tido terus tgk tv...tertukar channel 601 di HyppTV..haahhaha terus plak tersuke tgk channel 601...
channel 601 hyppTv ni byk cerita Korea...so cerita yg menarik tu ialah Emergency Couple...hehehehe

hehehe mula2 mcm xminat sgt nak tgk channer Korea ni..tp bile tgk episod 1st cite ni menarik la plak..mase tu rupenye siaran ulangan ingt kan cite tu disiarkn kol 1am...hahahaha...1st2 je dh ade adengan2 yg kelakar...kesian pun ade macam2 la...cerita ni masih on lagi skrg baru episod 16...smpai episod 20 kot hahaha lupe...every Monday & Tuesday kol 10pm di Hypptv Channel 601
 
 
Emergency Couple ni mengisah kan sepasang pasangan kekasih..Oh Chang Min (lelaki) ngn Oh Jin Hee(girl) berkahwin di usia muda...awl 20an...Oh Chang Min ni medic student & Oh Jin Hee ni dietitian kat Medical School tmpat Chang Min study....terserempak mase Chang Min nak tolong sorang student perempuan ni jatuh pengsan...start dr situ diorg jd rapat...
Perkahwinan diorg ni mendapat tentangan hebat la dr keluarga terutama keluarga Chang Min...
Chang Min ni dr keluarga kaya...ayah die, pakcik makcik semua doktor..Jin Hee ni dr family biasa je xsusah sgt xsng sgt...so kluarga Chang Min rase Jin Hee sgt2 la xsesuai tuk Chang Min...So family Chang Min..sekat duit belanja...Chang Min pun terpaksa drop jd medic student bertukar jd penjual ubat heheheh
lame2 Jin Hee pun stress diorg gaduh hari2 pastu cerai...kwin dlm setahun je...
Chang Min pun further study medic kt US..Jin Hee pun trus kn hidup cm biasa...Jin Hee try jgk dlm bidang kedoktoran sbb die nk tau best sgt ke jd doktor...hehehe
 
6 tahun selepas itu
 
 
 
 
Chang Min pun intern kt Kampung Halaman die..cam ala2 housemanship ah klu kt Malaysia ni..heheheh...diorg internship kat Wusho Hospital..kebetulan Ji Hee pun intern di Hospital yg same...
1st registration mmg sgt2 kelakar...
hahahhahaha..sbb mereka bertemu kembali selepas 6tahun utk bekerja bersama di Hospital yang sama dlm wad yg same selama 3bulan...iaitu Wad Emergency
hehahahah
 
 
 



 ni...adik perempuan Jin Hee, Oh Jin-ae...hehehe dgn anak lelaki Jin-ae, Gook hehehe...
si Jin-ae ni curi cincin kawin Jin Hee sbb nak duit beli gitar...hahaha die ni suke menyanyi...hahahaha


 
Scent of Flower
kkot hyanggi ganayo eodiseo nanayo
yeogin kkochi eobtneunde
geudae bakke eobtneunde
gibuni johayo maeumi pyeonhae jyeoyo
gyesog nareul geureohge
ppanhi chyeoda bwa jwoyo
ireon na cheoreom geudaega
utneun moseub bogo shipeoyo
ajig hanbeondo utji mothaetjiman nan
gareuchyeo juseyo baeugo shipeoyo
saranghaneun bangbeobeul chaegeuro
al suneun eobtneun geo janha
nal dowa juseyo
geu saram baro geudae nikka
sarangeul allyeomyeon
naneun geudaega piryo haeyo
yeonpireul deureoyo
geudaereul geuryeoyo
igeot bakke aneunge
hal su itneunge eobseoyo
tto isseulkkayo?
geudaereul wihae naega
hal su itneun il
algo shipeoyo naege allyeo jwoyo
gareuchyeo juseyo baeugo shipeoyo
saranghaneun bangbeobeul chaegeuro
al suneun eobtneun geo janha
nal dowa juseyo
geu saram baro geudae nikka
sarangeul allyeomyeon
naneun geudaega
gareuchyeo juseyo baeugo shipeoyo
saranghaneun bangbeobeul chaegeuro
al suneun eobtneun geo janha
nal dowa juseyo
geu saram baro geudae nikka
sarangeul allyeomyeon
naneun geudaega piryo haeyo

English Version
Scent Of Flower
I smell a flower, where is it
coming from? There are no
flowers here, there’s only you
 
I feel good,
my heart is at peace
Keep looking at me like that
Like me, I want to see
you smiling. Although I
haven’t smiled yet
Please teach me,
I want to learn
You can’t learn how
to love from books
Please help me because
that person is you
I need you to know love
I hold a pencil and
I draw you out
There’s nothing
I can do but this
Is there something else
I can do for you?
I want to know,
please tell me
Please teach me,
I want to learn
You can’t learn how
to love from books
Please help me because
that person is you
I need you to know love
Please teach me,
I want to learn
You can’t learn how
to love from books
Please help me because
that person is you
I need you to know love


Scene ni mase baby Gook kena injection sbb kena jangkitan ape ntah..sedih jgk time...episod berape eik lupe hhehehehe

sofina bag


 
Allahuakbar..hebat betul jename bag sofina ni...sampai bile keluar je sold out bile kluar je out of stok..hebat2
huhuhu teringin jugak nak beli handbag ni hehehehe...
kot2 la ade sesape yg ade koleksi terlebih bag ni...nk jual...inform ke saya yer...hehehehe nk try la pakai handbag ni hehehehe
 



 

art : Tulisan Khat

Cantek sgt2 kan...pernah la pergi kelas Khat ni...mase tu company tmpat keje ni organise 1day session...bahan2 tuk menulis khat ni pn simple je...pen khat..pembaris kertas putih ngn pensel...
mase mula2 nk start tu make sure buat satu garisan panjang horizontal heheheh draw line byk2...pastu nnt ikut la ustaz tulis kt whiteboard...ahaha nmpk mcm mudah eih tp hahaha mmg kelakar pun ade..
tip: menulis dlm keadaan lurus...kedudukan tgn pun kena lurus....
cantek tak contoh2 tulisa Khat kt bawah ni...hehehehehe
 
pakcik sy ade jugak buat business khat ni...ukir atas cermin...paint dekat wall cantek sgt...





Thursday, 12 June 2014

Menjahit : Batu Swarovski

Bismillah...
Assalam,...

suke plak bile tgk blink2 kat ats selendang kan..so g la mencari swarovski utk di lekatkan atas tudung...eemmm susah jgk la nk cari yg original...sbb klu nk tgk kilauan die kkdg nmpk la beza tp klu tgk2 balik cam same je semua harge batu swarovski ni...hehehehe
emmm terpulang la kan ke atas individu...
dh org kedai tu kate ori kite nk ckp ape kan...hehehhe
kite pun xtau nk bezakan huhuhu... yg penting cantek dan xmahal sgt (mampu membeli) pakai je la yer...hehhehehe

Projek pertama heheheh melekat swarovski atas selendang hehehehe rumit jugak uols...iols nye material selendang ni chiffon...chiffon yg berkualiti tinggi yg mmg pakai sng nmpk beralun...so far utk long shawl end curve takde la nmpk jarang...even pakai plain cream...hehehe
kena hati2 nk lekatkn batu swarovski atas selendang ni...hahaha klu terlame sgt mau hangus selendang tu huhuhuhu

tp kalau iron sekejap plak...xlekat plak..basuh2 kang tertanggal..dah org akn ckp batu swarovski xori
padahal iron xlekat hehehehe....

so sesape nk tambah aksesori atas tudung or nak tempah untuk tudung tunang ke kwin ke...leh je g intagram @balqishanicollection , #balqishanicollection or fb https://www.facebook.com/hashtag/balqishanicollection

harge bole runding..yg penting same2 menutup Aurat dengan sempurna #feelinglovesincoveringtheAurah

koleksi color2 batu swarovski mmg byk so bgtau je nak color ape..hehehehe
#jomordershawl






Mary Kay : Botanical Effects Skin Care

Bismillah hirrahmanirrahim...

Siapalah yg xnak kulit muka kelihatan segar, berseri, cantik, bersih dari segala jerawat...mulus...tak kira la lelaki ke perempuan ke semua akan make sure kulit muka akn sentiasa segar dah selesa....
So...setiap kali ade org nak ajar2 make up ni...aku selalu la teruja nk join hahaha konon2 nak teror la make up nnt...sejak2 nk pakai contact lense,,,hehehe aku ni pemakai tegar spec mata...hahahah nk buat lasik nnt la kot...

So bile kt opis ni ade buat class free...aku g la join...
bile2 join rupenya organiser invite MAry Kay selaku skin expert utk bg talk...best jugak la diorg mmg sgt2 professional..pakaian yg menarik...ade blazer ade standardise color...formal la...mmg betul2 ala2 corporate ah hehehehe...

Mule2 masuk macam...ala ni mst kena beli produk ni hahahah biasa la minda org Melayu cm aku ni suke pk2 negatif padahal bagus je join sbb utk diri sendiri jugak bukan tuk org lain...
Mary Kay xpaksa pun nak jd dealer ke agent ke beauty consultant ke...terpulang kepada individu...rase2 mmg diri sendiri nk cantek xkan nak suruh org paksa plak kan...

sesi ni sgt menarik smpai aku pun teruja tuk jd Beauty Consultant Mary Kay ni...hehehe so aku ni kiranye New Beauty Consultant la hehehehe

Produk pertama yg memikat hati ialah  Botanical Effects Skin Care...Masker die sgt2 terbaek...tapi masker ni kena pakai 2 kali seminggu la baru la nmpk kesannye...kesannye xnmpk drastik tau..die makan mase...ikut kesesuaian kulit muka

Terdapat 3 formula:1) kering 2) Normal 3) Berminyak...
aku mencube formula 2) Normal

Brief skit la pasal produk Botanical ni eik...
ianya terdiri daripada 2 jenis botani utama yang bermanfaat utk semua jenis kulit.
Silymarin (milk thistle) ialah antioksidan handal yang membantu melindungi kulit daripada elemen persekitaran di samping melegakan dan menyegarkan kulit...

Luo Hon, juga dikenali sebagai "Buah Panjang Hayat", terkenal dgn kandungan antioksidan yang amat berkesan dan dipercayai berupaya merangsang kesihatan dan kesempurnaan kulit....
(Sumber:thelook Sept 2013)

hehehehe


 

 

 





 

 

 

 
 

Mary Kay : Cosmetic

Assalam....


hehehehe Alhamdulillah...
So far mmg nak try pakai Produk Mary Kay ni...heheheh mcm best je kan....hehehe

CC cream mmg terbaek hehehehe suka pakai...
combine pakai dgn Time-wise Matte-wear liquid Foundation mmg awesome....picit je kat atas tapak tangan kedua2 produk ni pastu terus je apply ke muka...mmg jimat mase dan hasilnyer terbaek la...hehehehe

Try la..bole je contact or whatsapp sy 019-7375615 zarith kalau nak tanye pasal produk ni hehehehe
 
Nak cerita skit la pasal CC Cream Mary Kay ni kan....baru je release April 2014 ni..hehehehe terus grab...hehehe
CC Cream ni Sunscreen SPF15...
Kulit kelihatan lebih sempurna..tanpa kecelaan dengan 8 manfaat hebat dalam satu sahaja langkah mudah....CC cream ni cukup sempurna utk penampilan yg ringan, tahan lama dan yg paling penting cantek berseri....
CC cream ni jgk dikenali sbg Pembetulan Tona Wajah...klu dipakai berserta dgn hydrate botanical effect mmg lg tahan lame..make up sentiasa kekal...so lepas solat zuhor pakai semula Hydrate sapu je CC cream ni...dh nmpk gorgeous uols...

8 manfaat tu ialah...
1) Melindungi kulit dr sinaran UVA & UVB dgn spectrum luas SPF15
2) Mencerahkan tona kulit
3) Membetulkan dgn pelitupan yg ringan
4) meminimumkan kemerahan kulit
5) Melitupi tampilan cela-cela dgn segera (membantu melenyapkn parut jerawat)
6) Kulit kekal hidrat selama 10jam
7) Mengurangkan tanda-tanda penuaan
8) melindungi kulit drpd radikal bebas yg merosakkn kulit
 

 
 
 



Thursday, 20 March 2014

Sijil Pelajaran Malaysia

Assalam,

Wow..today 20 Mac 2014..result SPM pun dh kluar...perghhh
mst la yg tgh tunggu result tu cuak pun ade..berpeluh peluh pun ade...di ibarat kaki terpijak bara api (bagai terpijak bara hangat) hehehe mst gelisah habis kan...

Flashback in 2000 zaman2 nk amik result SPM...
aku xde di bumi Malaysia...arwah abah bawak aku g menunaikn Haji....ALhamdulillah...hadiah dh dpt awl sebelum result SPM keluar....
hehehe mase tu beriya la tukar duit semata2 nk call member kt Malaysia...pastu abg man la yg kena amikkn result...hehehehe

hahaha time2 tu aku xkisah pun cmne result aku yg penting xde C, D and E...kuikuikui pecah rekod kot...hehehe byk jgk dpt A time tu...seronok2.

Apply Universiti pun abg man yg apply kan..hahahah aku cume bg list je U mane aku nk masuk...nk jgk belajar kt overseas tp abg2 ku x bg..hehehe

Saturday, 15 March 2014

menjahit

Allahuakbar

apsal la tetibe mood menjahit ni tak dtg2...ahahaha aritu beriya2 berkobar2 nk menjahit ahaksss...
skrg ni hahahaha malas la plak....
shawl ade je nk jual tp tu la mood xkunjung tiba...haih

hahahahaa baru la perasan post ni half way je huhuhuhu

ni la die akibat bz hehehe careless pun ye gak...

hahaha...

eemm so far masih belum berjalan dgn lancar lagi business jahitan ni...cam biasa..stok kain beli punya la byk tp xde masa nk jahit..rugi je kan..baek anto kedai...bayo je la..jimat mase...xyah nk ade stok kan...hehehehe






camne..byk tak hahahhaha...tapi tu la xgerak2 lagi...hehehe business shawl ni hanya la suke2...klu kwn2 opis nk tempah baru la amik order..hehehehe

market niche la katekan....so kecil2lan je la yer...hehehehe kkdg syok jugak tgk business kwn2 yg akn pos brg berpuluh2 sehari..hehehehe tp ye la kite ni xrajin usaha mane la nk dpt hasil kan...ye dok..hehehehe

Friday, 28 February 2014

Auratku...terjaga kah diri mu......

28 Feb 2014
Alhamdulillah..
jumaat yg indah lagi mulia...
bersyukur kita ke hadrat ilahi masih lagi di beri peluang hidup di muka bumi Allah...
Allah tidak meminta sbrg balasan dr kite walaupun Allah dh beri kite pelbagai2 nikmat...ape yg kite perlu buat ialah..bersyukur dan bersujud kepada Nya..

skrg ni org selalu memperdagangkan agama...nk jual brg/produk menggunakan agama...
tp pada sy...tak salah klu org jual shawl utk suruh wanita Muslimah menutup aurat...sy tak rase corak2 pada shawl bole menjadi hiasan terlampau kepada si pemakai...

ape yg penting niat kita...
sy menjual shawl ni sbb sy suke pakai shawl ni...
terima kasih kpd adik ipar sbb die berani move forward tuk buat business shawl...sy mmg ade niat nk business tp biasa la...bile pg bekerja ptg balik rumah urus kn anak2...mase tu tiada..
tp skrg ni sy rase klu sy tidak mule kan perniagaan skrg...bile lagi...
sy pun ade anak perempuan..yg mane diorg pun nnt akan menutup Aurat diorg...so bile kite trained die dr awl..dan die pun nmpk cara kite menjaga pakaian kite in Shaa Allah..diorg akan faham bile dh besar nnt....

Zaman moden masa kini...dugaan dlm mendidik anak2 sgt la hebat..tidak kira anak perempuan mahupun anak lelaki....dua2 sama hebat...

berbalik kepada isu memperdagangkan Agama...
adakah bile sy menggunakan tag line - Feeling Loves in Covering the Aurah- itu satu tagline yg memperdagang kan agama?
pada sy semua Muslimat diwajibkan menutup Aurat...1 inisiatif sy utk mengajak kwn2 Muslimat sy yg masih belum bertudung supaya mereka tertarik utk memakai tudung sbb corak dan gaya pemakaian tudung skrg sudah moden...cume...sy initiate kn lagi...cara pemakaian dan juga material shawl tersebut...
dimana ianya mesti la labuh menutup bahagian dada dan juga tidak jarang....

Semoga usaha sy ini mendapat sambutan baik dr Muslimat2 di luar sana....sy tidak hebat mane...sy suke cara pemakaian shawl sy skrg so sy nk sahabat2 sy pun suka dan seronok mcm sy...tidak salah sy berkongsi ape yg sy suke kepada org lain...
@balqishanicollection

Wednesday, 26 February 2014

Ku relakan Jiwa

Relakan Jiwa :  Kusangka hidupku
Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku
huhuhuh feel habis ngn lagu ni...pastu jadi OST cerita Jika Itu Takdirku...perghhh mmg tersangat2 feel la...emmm adakah skrg ni aku tgh sedih..ade masalah..atau hanya mengikut perasaan...
kalau based on lagu ni...happy ending la kn kisah nye...xmudah la utk happy tp happy itu ade...terpulang kepada diri kite sama ada nk happy atau tak


Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari
Untungkan kepada sesape yg mmg jumpe soulmate yg mmg dicari2 selama ni...betul jodoh pertemuan ajal maut ditangan Allah..bile kite mengeluh kite menangisi kite xpuas hati seperti kite tidak percaya dan tak yakin dgn ketentuan Allah....padahal ape yg berlaku semua ade hikmah...klu tak skrg 20tahun akan dtg tul tak....
bile kite xbahagia kite selalu iri hati kepada pasangan yg bahagia...samada diorg mmg betul2 bahagia atau dpn kite je diorg bahagia padahal di belakang kite hanya Allah saja yang tahu...

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku
sape la x cemburu tgk org lain bahagia...tiap2 tahun pergi honeymoon tak kisah la luar negara ke dlm negara ke but still ade gak honeymoon...hahahahaha
mcm yg aku bg tau kt atas tu kan...klu kite nk tgk bahagia org je...kite akan nmpk yg kite ni mmg jauh2jauh xbahagia dr mereka..kite akan rase kite la yg mmg malang dlm segala segi...
tp bile kite lihat org yg jauh jauh jauh teruk dr kite baru kite realised...Allahuakbar...aku ni dh kire bertuah la dr org lain...org lain ade lagi merana dr aku...

back to basic..we are human being..still akan rase jugak...perasaan tu akan dtg jgk..sbb tu berdoa dan berdoa dan bykkn berdoa adalah kunci utama...solat jgn lupe agar kite sentiasa bersyukur dgn ape yg ade...serta berpijak dibumi yg nyata

Wednesday, 19 February 2014

Nyamuk oh Nyamuk

Jangan marah kn nyamuk kelambu di bakar...hahaha biasa la kan...
skrg ni musim panas kan..tu yg mlm2 sang belang putih hitam serta kwn2 se angkatan akan keluar berhibur...bekerja..heheehe

macam2 la dh buat spray la...beli yg waterbased la supaya kurang chemical,..hhehehe pakai yg electric nye version la...beli yg ape ntah name nye papn kertas yg tutup buka tu..nnt eih share gmbo...hahahaha

biasa la bile ade anak2 kecik ni kan..sanggup buat mcm2 cara tuk elak kan di gigit sang belang hitam putih..hehehe

hah ni ade satu petua, makcik share kt whatsapp ngn fb...
mane tau petua ni menjadi...sng je...
Limau nipis di bahagi dua...
Letak bunga cengkih
pastu letak dlm bilik..in Shaa Allah...sgt2 natural gitu..
slmt mencube mlm ni...




Monday, 17 February 2014

Feeling loves in covering the Aurah

it is really hard to make a move...to start something good or to be a good/better person...
we have to be strong (like Jihad)...
But once we make a move...we know how to change the gear and control the speed...we will reach to our journey safely...
the important is...always pray and tawakal to Allah...
The challenges part are our istiqamah&consistency...
Covering Aurah is wajib for Muslim women  in the world.
how we want to cover our Aurah...why we want to cover our Aurah...when we want to cover our Aurah..to whom we need to cover our Aurah...
we ourselves have to make sure and decide what method we want to use and what materials and fashion we want to wear to cover our Aurah....
choose..the good materials and loose clothes to make we feel comfort..
Balqis Hani Collection will try our best to make sure, our customers happy with our products.
the best quality chiffon materials and also wide size of shawl are the best design nowadays for Muslim women in the world.

Pada permulaannye..kite akan rasa janggal utk memakai tudung yg labuh...tp kalau kite pandai mengaya kan tudung labuh itu..in Shaa Allah ianya cantek dipandang mata...
corak yg tidak menjolok mate mahupun menarik perhatian kaum lelaki...kami, akan memastikan segala i'rab kaum Hawa terpelihara...

Mari la kita bersama-sama...melabuhkan tudung kite,,agar ianya mematuhi syariah Islam,...

-Feeling Loves in covering the Aurah-

Friday, 14 February 2014

Salahkah ku...Wanita

Ku mencari, ku mencari
ape kah salah ku...
kau buat ku tersenyum seorangan...

eeemmm

ntah la...luah salah..xluah terpendam plak..betul la kan....patut la org perempuan suke makan jeruk...sbb selalu memendam rase...hahahaha jeruk kan kena peram lame2 baru sedap...
hahahahah....

susah..susah nk explain...
berkerja salah...
kwin salah...xkwin pun salah...
Janda...lagi la salah...

bile anak dara tak kwin lagi...mula la..memilih la...focus kerja sgt...
xpandai berhias la...xpandai bergaya la...semuanya statement xpandai keluar....emmm

bile berkahwin...xde anak tu mmg sah2 la kan...dok menanya je...bile ada anak...dok pikir..klu kerja nnt sape nk jaga anak....anta anak ke umah mak...nnt org kate...dulu ko kecik mak dh jaga...xkn la anak ko pun mak ko nk jaga....
anak umah inlaw..pun same...
anta umah pengasuh pun...susah nk cari sekarang...nursery apetah lagi...
bibik....eemmm nk jaga aurat lagi...dpt yg mude yg suke bergaya...ko yg jadi bibik nnt...bibik tu jd maam..ko nak...ye la...die dok depan tgk tv..konon2 jaga bb...ko kt dapur masak...laki ko??hahahaha
laki dok dlm bilik rehat...heheehhe

bile menjanda plak...ade la kate2 xenak nye nnt...

biasala..kkdg kite ni kan sbgai perempuan, wanita, klu nk buat sesuatu tu pk2 la dulu...sebelum nk kawin...selepas kwin...ketika nk menjadi janda...
think...chewwaahh...tp tu la
bukan mudah yer...rumit sgt2...

sokongan moral dan dorongan lelaki/suami sebenarnye yg membuatkn seseorg itu bahagia...sesebuah keluarga itu harmoni...sakinah...

nnt cont lagi k..




Thursday, 13 February 2014

KAU sAHABAT kau Teman

Liyana Mohd Ariff....
sahabat sy di opis...dia la yg introduce kembali kepada sy tuk menulis blog...hahaha akaun dh ade tp eeemm cam post sy sebelum ni...dh 2tahun baru la update balik...
tq yana...luv u xoxoxoxoxo....

ARIANA ROSE

hehehehhe...famous kan cite ni skrg...perghhh mmg touching habis...
bagus ah..bak kate one of my fren...g kedai MPH ke POPULAR ke Cemerlang Bookstore ke..mane2 la kedai buku...pilih2 novel yg romantik ke yg cam comey cam cantek je....hahahhahaha beli pastu wat cerita kt TV...tak terpikir plak..hehehe
ape2 pun bagus ah itu salah satu cara tuk promosi kan hasil karya rakyat malaysia...n satu lagi untuk mengalakkan rakyat Malaysia ni membaca...dan menulis...mcm yg sy buat skrg....hahahahahaha

Ptg yg indah

On the way balik keje tadi...
biasala..jalan jem..sbb ade kebakaran area opis..perghhh dasyat...
eemm sambil dok dlm kete..dgr radio...ade la slot ni...ustazah share cerita..ade akk ni die nk wat terapi diri dgn ustazah...
die bg tau ustazah die ade penyakit cancer...dh tahap 4 kot..tp kritkal la...
ustazah tanye..."suami akk tau ke yg akk ade cancer ni" (ye la...biasa la kan klu seseorg yg sakit ni..memerlukan sokongan dan dorongan moral oleh org2 sekeliling...baru la semangat tu dtg kan)
Akk      : xtau ustazah
Ustazah : kenape kak?
Akk      : Akk ni xdihargai suami...tak bgtau pun xpe rasenye...

Aku sgt2 terharu...terkesima...speechless...tabah nye akk ni...Allah bg kekuatan kepada Akk ni seorg yg tabah dan sgt2 tabah la...susah betul nk cari words...aku sgt kagum ngn akk ni...kagum sekagum2nye...huhhuhuhu


Alhamdulillah...masih diberi kesempatan utk bernafas dibumi Allah ini...
Allahuakbar..lame dh tulis blog..dh 2tahun rasenye...anak pun dh 3..hehehe
walau apa2pun...masih perlu bersyukur...

sepanjang 2tahun ni..mcm2 la berlaku..byk sgt pengajaran, pengalaman, teladan, dan sebagainya la yg dihadapi..kalau tak amik sebagai panduan xtau la kan....